بازارپردازی (مرچندایزینگ Merchandising) (مرچندایزینگ) چیست؟
ورود روز افزون برندهای مختلف در چرخه رقابت و گسترش بازار رقابتی میان تولیدکنندگان و واردکنندگان ، و نیز با توجه به تغییر ذائقه و سلیقه مصرف کنندگان ، همواره بحث رقابت ، معرفی محصول و اثبات کیفیت و لیاقت برند در میان مصرف کنندگان بحث اصلی و حیاطی میان تولیدکنندگان بوده است .
تعدد روش های تبلیغاتی مانند تبلیغات در رسانه های عمومی ، بیلبود های شهری وی بین شهری ، استفاده از کاتالوگ و بروشور ، پیک های تبلیغاتی و… و نیز مدت بازدهی و اثربخشی و برآورد های مالی هر روش باعث ایجاد شبهه هایی میان انتخاب نوع تبلیغات میان تولیدکنندگان شده است اما برترین روش تبلیغاتی در صنایع غذایی ، روش سمپلینگ sampling و مرچندایزینگ Merchandising و پروموشن محصولات میباشد که نتایج مثبت برندهای بین المللی و داخلی از آزمایش این شیوه تبلیغاتی سندیتی بر موثر بودن آن میباشد .
سمپلینگ sampling و مرچندایزینگ Merchandising و پروموشن روشی از تبلیغات جهت معرفی و شناخت دقیق محصولی جدید یا قدیمی از یک برند میباشد که مصرف کننده را به انتخاب سریع و بدون شک آن برند سوق میدهد .
در سمپلینگ sampling و مرچندایزینگ Merchandising یک فرد با ظاهری آراسته و با اشراف کامل به آن محصول ، مشتریان و یا حتی افرادی که از آن منطقه عبور میکنند را دعوت به تست نمونه ای از محصول میکند و در آن هنگام با لحنی زیبا و جذاب محصول را برای مشتری تشریح میکند و او را راغب به خرید محصول میکند و نام و کیفیت آن برند را برای همیشه در دیدگان و حافظه مشتری حک میکند .
برای آن دسته از محصولات که امکان ارائه نمونه آزمایشی نمیباشد مانند لوازم خانگی ، فرد سمپلر با دردست داشتن کاتالوگ و بروشور از آن محصول ، مشتریان را جهت انتخاب این محصول ترغیب میکند که به این کارپروموشن گفته میشود .
از مزیت های بیشتری که روش تبلیغاتی سمپلینگ sampling و مرچندایزینگ Merchandising و پروموشن نسبت به دیگر روش ها دارد میتوان به مواردی همچون تعامل و مذاکره حضوری با مصرف کننده و جذب نظرات ، انتقادات و پیشنهادات و خلق اتفاقی ماندگار جهت اثبات برند در حافظه مصرف کننده و نیز امکان تبلیغ محصولات متنوع یک برند و نیز فروش هم زمان آن و جذب مصرف کنندگانی که با هدف تهیه محصولات دیگر وارد مرکز خرید شده و با استفاده از فنون گفتاری راقب به تهیه آن مشوند اشاره کرد .
تعدد روش های تبلیغاتی مانند تبلیغات در رسانه های عمومی ، بیلبورد های شهری و بین شهری ، استفاده از کاتالوگ و بروشور ، پیک های تبلیغاتی و… و نیز مدت بازدهی و اثربخشی و برآورد های مالی هر روش باعث ایجاد شبهه هایی میان انتخاب نوع تبلیغات میان تولیدکنندگان شده است اما برترین روش تبلیغاتی در صنایع غذایی ، روش سمپلینگ وپروموشن محصولات میباشد که نتایج مثبت برندهای بین المللی و داخلی از آزمایش این شیوه تبلیغاتی سندیتی بر موثر بودن آن میباشد .
سمپلینگ و پروموشن روشی از تبلیغات جهت معرفی و شناخت دقیق محصولی جدید یا قدیمی از یک برند میباشد که مصرف کننده را به انتخاب سریع و بدون شک آن برند سوق میدهد .
در سمپلینگ یک فرد با ظاهری آراسته و با اشراف کامل به آن محصول ، مشتریان و یا حتی افرادی که از آن منطقه عبور میکنند را دعوت به تست نمونه ای از محصول میکند و در آن هنگام با لحنی زیبا و جذاب محصول را برای مشتری تشریح میکند و او را راغب به خرید محصول نموده و نام و کیفیت آن برند را برای همیشه در دیدگان و حافظه مشتری حک می نماید .
برای آن دسته از محصولات که امکان ارائه نمونه آزمایشی نمیباشد مانند لوازم خانگی ، فرد سمپلر با دردست داشتن کاتالوگ و بروشور از آن محصول ، مشتریان را جهت انتخاب این محصول ترغیب میکند که به این کار پروموشن گفته میشود .
از مزیت های بیشتری که روش تبلیغاتی سمپلینگ و پروموشن نسبت به دیگر روش ها دارد میتوان به مواردی همچون تعامل و مذاکره حضوری با مصرف کننده و جذب نظرات ، انتقادات و پیشنهادات و خلق اتفاقی ماندگار جهت اثبات برند در حافظه مصرف کننده و نیز امکان تبلیغ محصولات متنوع یک برند و نیز فروش هم زمان آن و جذب مصرف کنندگانی که با هدف تهیه محصولات دیگر وارد مرکز خرید شده و با استفاده از فنون گفتاری راقب به تهیه آن مشوند اشاره کرد .
برخی از فعالیت های یکپارچه تبلیغاتی عبارتند از :
فروش مستقیم (Direct Selling)
سمپلینگ (Sampling)
رودشو (Road Show)
تاون استورم (Town Storm)
پروموشن (Promotion)
مرچندایزینگ (Merchandising)
خلق رویداد (Event creation)
بازارپردازی (مرچندایزینگ Merchandising) روشی است که درفروشگاه ها ، کالاها را به مشتریان نشان میدهند. بازارپردازی (مرچندایزینگ Merchandising) یک زبان یا ابزار ترغیب مشتری به خرید است که خرده فروشان جهت برقراری ارتباط با مشتریان هدف ، از آن استفاده می کنند .
« مرچندایزینگ » یک عنوان عمومی برای توضیح مجموعه ای از فعالیت های پیشبرد فروش درداخل فروشگاه ها یا محل های عرضه است که تکمیل کننده وپشتیبانی کننده فعالیت های تبلیغاتی است. این عملیات که اغلب باهزینه بسیار کم یا بدون هزینه انجام می شود. کلا باعث افزایش ثمربخشی فعالیت های خرده فروشی است . مانند تقدیم نمونه رایگان ، تست کردن کالاهای خوراکی یا آرایشی ، تهیه وتوزیع بروشورهای حاوی دستورالعمل های مصرف یا طبخ ، کوپن تخفیف ، توزیع بهترکالا وغیره علل طرح موضوع MERCHADISING عصر تولید انبوه به لحاظ استفاده ازصرفه های اقتصادی لزوم توزیع وسیع ومویرگی لزوم ازدیاد ورشد مصرف محو انحصارات ورقابتی شدن بازارها تغییرات دایمی ذوق وسلیقه ونیاز مصرف کننده ها دگرگونی سیستم های خرده فروشی وفروشگاهی به لحاظ تکنولوژیک انتقال قدرت ازبخش تولید به بخش توزیع واهمیت یافتن عناصر پایین دست از زنجیره تامین جایگاه بازارپردازی (مرچندایزینگ Merchandising) بازارپردازی (مرچندایزینگ Merchandising) یک نام تجاری ، بخشی ازفعالیت های ترفیع فروش هدایت شده درفروشگاه ، جهت افزایش فروش است.
خدمات مرچندایزینگ Merchandising
خدمات مرچندایزینگ ، کلیه کمک ها یا خدماتی است که ازجانب آژانس های تبلیغاتی یا رسانه ها دراختیار صاحب کالا قرار داده می شود تا نمایش وعرضه وفروش محصول رابهتر وموفق گرداند مانند:
– استفاده ازطرح ورنگ وگرافیک
– جانمایی و چیدن کالا درقفسه و ویترین
– چگونگی جلب نظرخریدار، نورپردازی وزیبا سازی محیط عرضه
– سنجش ذو ق وسلیقه وذائقه خریدار
– ایجاد جایگاه مناسب ذهنی ازمحصول درخریدار
علی خویه
مدرس دانشگاه، مشاور و مجری هایپرمارکت، مشاوره تحقیقات اجرا استقرار بازارسازی امکان سنجی ترفیع فروش بازاریابی و مشتری سازی بیش از صد ها فروشگاه در سراسر کشور ، مولف ومترجم ۱۱ عنوان کتاب مرجع کاربردی تخصصی —اصول و تکنیک های راه اندازی و استقرار فروشگاه و مرکز خرید
به شکل علمی حرفه ای و اصولی بر اساس آخرین متدهای روز دنیا
توسط مهندس علی خویه
www.khooyeh.ir
www.gmas.ir
۰۹۱۲۲۹۹۱۶۰۸
راهکارهای افزایش فروش فروشگاه ها و مراکز خرید مختلف
راه اندازی و استقرار واحد هایپر مارکت و فروشگاه زنجیره ای
هایپر مارکت و فروشگاه زنجیره ای شرکت ها و سازمان های جهت افزایش فروش و بهبود فروش
توسط علی خویه
مشاور و مجری سیستم ها و برنامه های هایپر مارکت و فروشگاه زنجیره ای
مولف و مترجم اولین کتاب مدیریت فروشگاه چیدمان و مهندسی فروش در ایران
مولف و مترجم ۱۲ عنوان کتاب تخصصی منبع دانشگاهی و کاربردی
مدرس دانشگاه
با بیش از ۱۸سال تجربه اجرایی
مشاور راه اندازی و پیشبرد فروش فروشگاه های معتبر
معرفی علی خویه
مدرس دانشگاه، سخنران، مشاور، محقق و مجری سیستم هاو برنامه های بازاریابی، ارتباطات، تبلیغات، خلاقیت، تجارت و فروش – با بیش از ۱۸سال تجربه اجرایی، مولف و مترجم ۱۲ کتاب مرجع، کاربردی و تخصصی، عضو انجمن های ملی و بین المللی، مجری و مشاور بیش از ۲۰۰ پروژه مختلف در سراسر کشور،دارای سابقه بیش از ۳۵۰۰۰۰ نفر ساعت دوره ها و کارگاه های آموزشی و کاربردی و اجرایی به سازمانها شرکت ها و موسسات ملی و بین المللی و همکاری های مختلف اجرایی و تخصصی با برندهای معتبر و مشهور بین المللی، مشاور ارشد مدیران عامل مطرح و برندهای معتبر، با ارایه بیش از ۱۰۰ ها عنوان مقاله تخصصی، سخنرانی در بیش از صد سمینار مختلف و سخنران برتر ده ها سمینار، مهمان و کارشناس برخی از برنامه های صدا و سیما، عضو هیات تحریریه نشریات مختلف و مشاور مدیران عامل مطرح و برتر شرکت ها و سازمان های ملی و بین المللی …….
روزمه فعالیت های آقای علی خویه در مراکز خرید
شرح فعالیت ها و تجربیات آقای علی خویه در زمینه مراکز خرید و فروشگاه ها www.hypermarketing.ir
۱- مشاور فروشگاه های زنجیره ای شهروند و غرفه های داخلی پوشاک و لوازم خانگی و …
۲- مشاور و مجری برنامه های فروش بازاریابی و برندینگ در مجموعه فروشگاه های هاکوپیان
۳- مشاور و مدرس فروشگاه اکسیر میدان ونک و مجموعه آقای تراب
۴- مشاور و مدرس و مجری فروشگاه های زنجیره ای اتکا در زمینه فروش آموزش و ….
۵- مشاورو مدرس فروشگاه زنجیره ای هایپر استار
۶- مشاور مجموعه فروشگاه های نوین چرم
۷- مشاور مجموعه فروشگاه های چرم مشهد
۸- مشاور و مدرس فروشگاه های رویال
۹- مشاور و مدرس مجموعه فروشگاه های زنجیره ای رفاه
۱۰- مشاور و مدرس مجموعه فروشگاه های دارکوب در استان های مختلف
۱۱- مشاور و مدرس مجموعه فروشگاه های برند مای
۱۲- مشاور و مجری و مدرس مجموعه فروشگاه های فایتر
۱۳- مشاور و مدرس مجموعه فروشگاه های لاوین
۱۴- مشاور و مدرس و مجری مجموعه فروشگاه های فرشته
۱۵- مشاورمجری و مدرس مرکز خرید لاوین
۱۶- مشاور مجری و مدرس مرکز خرید نگاه
۱۷- مشاور مجری و مدرس مرکز خرید ساوالان
۱۸- مشاور مجری و مدرس مرکز خرید ستاره در چند استان
۱۹- مشاور مجری و مدرس مرکز خرید خلج فارس بندر بوشهر تهران ساری و…
۲۰- مشاور و مدرس فروشگاه های مختلف کوچک و بزرگ در سراسر ایران در حوزه های لوازم خانگی پوشاک مبلمان آرایشی و بهداشتی عذایی سیسمونی تزیینات دکوراسیون لوستر صوتی تصویری لوازم برقی صنعتی ساختمانی طلا و جواهرات و ….
کتاب مدیریت فروشگاه ، چیدمان و مهندسی فروش نویسنده:علی خویه
مدیریت فروشگاه، مدیریت خرده فروشی اصول و تکنیک های فروشگاه داری و مغازه داری چیدمان فروش، مدیریت فروش، مدیریت فروشگاه های زنجیره ای، اصول و تکنیک های سوپرمارکت داری و مدیریت سوپرمارکت و مغازه های خرده فروشی، تجهیزات و مواد غذایی، پزشکی، آرایشی، بهداشتی، مصالح صنعتی و ساختمانی،کیف و کفش و پوشاک، تجهیزات صوتی تصویری و منزل، دکوراسیون و معماری فروشگاه ها و محل کسب و کار های مختلف
مشاور هایپر مارکت , راه اندازی هایپر مارکت , آموزش هایپر مارکت , استقرار هایپر مارکت , مدیریت فروشگاه , ۱ , خرده فروشی , طراحی فروشگاه , مدیریت فروش , چیدمان فروشگاه , مهندسی فروشگاه , دکوراسیون فروشگاه , مرچندایزینگ , برنامه ریزی فروشگاه , مکان مرکز خرید , بازاریابی فروشگاه زنجیره ای معماری فروشگاه زنجیره , بازاریابی هایپر مارکت , معماری هایپر مارکت , برنامه ریزی و مدیریت هایپر مارکت , طراحی و اجرا هایپر مارکت ,
نحوه بودجه بندی و بودجه مرچندایزینگ Merchandisingبودجه مرچندایزینگ مقدار یا سهمیه پولی معینی است که علاوه بر هزینه های کلی ومستقیم تبلیغات ، از جانب صاحب کالا دراختیار فروشگاه قرارداده می شود تا فعالیت های تبلیغاتی را پشتیبانی نماید. مانند هزینه های لازم برای تولید استند و ویترین برای نمایش وعرضه بهتر محصول
مرچندایزینگ = بازارپردازی (مرچندایزینگ Merchandising)
بازارپردازی (مرچندایزینگ Merchandising) ، بخشی ازفعالیت های پیشبرد فروش هدایت شده دریک فرشگاه است که به موجب آن ، کالا ها به مشتریان ارائه وعرضه ونمایش داده می شود وشامل موارد زیر می باشد:
– حضور بازارپرداز وصفات او
– چیدمان کالا
– سهولت در رویت
– سهولت درتشخیص
– دردسترس بودن
– مرتبط بودن
– سازماندهی
– تصمیم به خرید
وظایف Merchandiser یا بازار پرداز
– چیدمان ومرتب نمودن محصولات درقفسه ها
– کنترل قیمت وبرچسب محصولات
– سفارش محصولات
– مذاکره درمورد ترتیب کالاها درقفسه ها
– تطابق نمایش محصول با استانداردهای شرکت
– رعایت فرایند مربوط به محصولات برگشتی
– جمع آوری اطلاعات درمورد کالا ها
– کسب اطلاعات درمورد F.A.B محصولات مشخصات بازارپرداز
– حضوردائم
– خوش خلقی وادب
– پاسخ گوئی مناسب
– آراستگی ظاهری
– رسیدگی به شکایات
– توضیحات کامل ومعرفی محصول
عوامل مورد نظر مشتریان دربازار پردازی
– نمایش محصولات
– محل قرارگرفتن قفسه
– علائم و تصاویر
– برچسب قیمت ونام
– دسترسی آسان
– مرتبط بودن یا جوربودن کالا
– پربودن قفسه ها
– پاکیزگی قفسه ها واقلام
– جاذبه های محیط ( رنگ _ نور _ بو )
علی خویه